Ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία μετά από ριζική προστατεκτομή

H ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή είναι ένα συνηθισμένο κλινικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Η εκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση της ακράτειας είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας που ακολουθούμε στο Athens Rehab.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι επιτυγχάνεται ποσοστό βελτίωσης από 55% έως 90%.

Η ακράτεια ούρων έχει  σχέση με την κατάσταση της ουρήθρας και τους μύες του πυελικού εδάφους. Όταν συσπώνται  οι μύες του πυελικού εδάφους αυτόματος ενεργοποιούν  τον σφιγκτήρα της ουρήθρας εμποδίζοντας την απώλεια ούρων.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης των μυών του Πυελικού Εδάφους πρέπει να ξεκινάει πριν από το χειρουργείο. Έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα και γρηγορότερα. Εάν δε συμβεί αυτό τότε ο ασθενής μετά την αφαίρεση του καθετήρα, και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ακράτειας του, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης των μυών του πυελικού εδάφους για να εξασφαλίσει εγκράτεια στο μέλλον.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση προστάτη στο Athens Rehab

Η προστατεκτομή επηρεάζει πάρα πολύ το σώμα. Το 50% των ανδρών έχουν ακράτεια μετά από το χειρουργείο και από αυτούς το 20% συνεχίζει μετά από 12 μήνες.

Το 59,9% παραμένουν ανίκανοι 18 μήνες μετά τη ριζική προστατεκτμή. Όπως με κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, ασχέτως με ποια μέθοδο γίνεται το χειρουργείο, με αυτό επηρεάζονται όλα τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και οι μύες (κόβονται).

Σύμφωνα με το Journal of Sexual Medicine, η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία παραμένουν οι πιο συχνές μακροπρόθεσμες επιπλοκές της προστατεκτομής, με σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία και την ποιότητα ζωής.

Λόγω του χειρουργείου τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη ή κόβονται θα περάσουν από μια διαδικασία που ονομάζεται νεοαγγείωση, όπου τα νεύρα και οι μύες θα αναπαράγονται στον δικό τους χρόνο. Στο χρόνο που χρειάζεται για να επουλωθούν αυτές οι δομές, το σώμα μπορεί να παρουσιάσει μυϊκό σπασμό, εντοπισμένο ή ολικό οίδημα και πόνο ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να σταθεροποιηθεί.

Πολλές μελέτες υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της άσκησης πριν και μετά την επέμβαση και τη συσχέτισή της με μεγαλύτερα επιτυχή αποτελέσματα. Μια μελέτη από τους Hoogeboom et al αναγνωρίζει ότι μια χειρότερη προεγχειρητική φυσική κατάσταση μπορεί να εμποδίσει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Με έγκαιρη αποκατάσταση θα έχετε την ευκαιρία να αξιολογηθεί η αρχική σας κατάσταση. Μπορείτε να φανταστείτε ότι ένα άθικτο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα είναι το βέλτιστο περιβάλλον για το σώμα να βελτιώσει τις πιθανότητές του να επιστρέψει στη βέλτιστη λειτουργία του.

5 πράγματα που πρέπει να έχετε αξιολογήσει πριν από την προστατεκτομή

Πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από έναν φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους πριν από τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος για ορθή διάσταση στους κοιλιακούς μύες
  • Αξιολόγηση της σωστής εμπλοκής του εγκάρσιου κοιλιακού
  • Έλεγχος του τόνου ηρεμίας των μυών του πυελικού εδάφους
  • Προσδιορισμός της δύναμης και της ικανότητας σύσπασης των μυών του πυελικού εδάφους
  • Έλεγχος της ικανότητας έκκεντρης επιμήκυνσης των μυών του πυελικού εδάφους μετά από μια πλήρη σύσπαση
  • Η φροντίδα και η θεραπεία του πυελικού εδάφους προ και μετεγχειρητικά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής του ασθενή

Επικοινωνήστε με εμάς για μετεγχειρητική αποκατάσταση  προστατεκτομής ή υπερτροφίας  σήμερα.

CONTACT US

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας
ώστε να μπούμε σε επαφή μαζί σας