Ακράτεια

Η ακράτεια κοπράνων είναι μια δύσκολη κατάσταση. Ένα άτομο με ακράτεια νιώθει μεγάλη δυσφορία στην καθημερινότητά του και μάλιστα πολλές φορές νιώθει ντροπή και απομόνωση.

Η ακράτεια κοπράνων επηρεάζει κάπου μεταξύ 2 έως 24% του ενήλικου πληθυσμού και μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, απώλεια αυτοεκτίμησης, μείωση αυτοπεποίθησης και κατάθλιψη.

.

Γιατί εμφανίζεται ακράτεια;

Οι λόγοι που ένα άτομο εμφανίζει ακράτεια είναι διάφοροι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν ακράτεια κοπράνων είναι μετά από:

  1. επεμβάσεις στο παχύ έντερο ή αιμορροϊδεκτομές
  2. μετά απο εγκυμοσύνη
  3. τραυματισμό και αδυναμία μυών στο πυελικό έδαφος

Οι μύες του πυελικού εδάφους στηρίζουν το ορθό και εμπλέκονται ακούσια στη λειτουργία του εντέρου. Αν αυτή η λειτουργία δε γίνεται σωστά τότε η ακράτεια κοπράνων αλλά και ο πόνος είναι φυσικά επακόλουθα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

  • Μέχρι το 40% των γυναικών μετά τον τοκετό εμφανίζει ακράτεια κοπράνων.
  • Έως και το 28% των ανθρώπων αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα.
  • Η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
  • Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης αλλά και της πυέλου.
  • Το 30% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η συντηρητική αποκατάσταση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ακράτειας κοπράνων.

Ανακουφιστείτε με τη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους

Μια μελέτη των Rieger et. al. (1997) κατέληξε στο ότι η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους θα πρέπει να θεωρείται η αρχική θεραπεία για ασθενείς με ακράτεια κοπράνων με βελτίωση που αναμένεται σε έως και 67% των ασθενών.

Στο Athens Rehab μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα αναπτύξουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει manual therapy όπως μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, ολίσθηση νεύρων/απελευθέρωση  και σπλαχνικη κινιτοποιηση και βιοανάδραση. Αυτό οδηγεί σε μείωση κατά 90% των επεισοδίων ακράτειας σε πάνω από το 60% των ασθενών. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιέχει θεραπευτικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμου. Για να εξασφαλισθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, οι θεραπείες στο Athens Rehab διαρκούν πάντα μια ώρα με κάθε ασθενή σε κάθε ραντεβού.

Στο Athens Rehab μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

Η φυσιολογική λειτουργία του σφιγκτήρα του πρωκτού είναι ένα κρίσιμο μέρος της εγκράτειας. Ο εσωτερικός σφιγκτήρας του πρωκτού συμβάλλει περίπου στο 70-80% του τόνου του σφιγκτήρα ηρεμίας. Αυτό ενισχύεται κατά τη διάρκεια της εκούσιας συμπίεσης από τον έξω σφιγκτήρα του πρωκτού και από τον μυ ο οποίος σχηματίζει μια σφεντόνα γύρω από το ορθό και δημιουργεί έλξη προς τα εμπρός για την ενίσχυση της πρωκτικής γωνίας (levαtor anι muscle) Κατά τη διάρκεια της εκούσιας συμπίεσης, η γωνία γίνεται πιο οξεία, ενώ κατά την αφόδευση, η γωνία γίνεται πιο αμβλεία.

Η εγκράτεια απαιτεί τη σύνθετη συνεργασία σημάτων μεταξύ του λείου levator ani μυός του παχέος εντέρου και του ορθού, και των σφιγκτήρων του πρωκτού. Ουσιαστικά, οποιαδήποτε διαδικασία παρεμβαίνει σε αυτούς τους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος από τον τοκετό, νευρολογικού προβλήματος η χειρουργείου εντέρου, αιμορροΐδων μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια κοπράνων.

CONTACT US

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας
ώστε να μπούμε σε επαφή μαζί σας