Ακράτεια

Η ακράτεια ούρων ή κοπράνων είναι μια δύσκολη συνθήκη. Ένα άτομο με ακράτεια νιώθει μεγάλη δυσφορία στην καθημερινότητά του και μάλιστα πολλές φορές νιώθει ντροπή και απομόνωση.

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει τέσσερις στις δέκα γυναίκες, έναν στους δέκα άνδρες και το 18% των παιδιών κάτω των 15 ετών. Επιπλέον, το 28% των ανδρών και γυναικών αθλητών μεταξύ 18 και 21 ετών εμφανίζουν ακράτεια από την έντονη προσπάθεια.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο  ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνολικά, περισσότεροι από 1 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από ακράτεια ούρων και η εμπειρία μπορεί συχνά να τους κάνει να νιώθουν ντροπή, κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη. Ευτυχώς, το Athens Rehab προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο συντηρητικής θεραπείας για αυτή την πάθηση.

Το 30% των γυναικών και το 10% των ανδρών μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια, και ενώ είναι κάτι κοινό, δυστυχώς δεν είναι φυσιολογικό και χρήζει θεραπείας.

Γιατί εμφανίζεται ακράτεια;

Οι λόγοι που ένα άτομο εμφανίζει ακράτεια είναι διάφοροι. Μπορεί να έχει προκληθεί κάποιο τραύμα, μετά την εγκυμοσύνη, ή λόγω αδυναμίας. Επιπλέον, μπορεί να μη γίνεται σωστός συντονισμός στους μύες του πυελικού εδάφους. Ακόμη, ακράτεια παρατηρείται μετά από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ακράτεια Stress εμφανίζεται όταν υπάρχει αυξημένη κοιλιακή πίεση όπως βήχας, φτέρνισμα, γέλιο ή όταν σηκώνουμε βάρος. Η ακράτεια Urge συμβαίνει όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ξεπεράσει μια παρόρμηση να πάει τουαλέτα. Ο συνδυασμός των δύο ονομάζεται μικτή ακράτεια.

Ως λειτουργική ακράτεια ορίζουμε την αδυναμία ικανότητας να φτάσετε στο μπάνιο όταν σας έρθει η παρόρμηση. Η Overflow ακράτεια συμβαίνει όταν έχει γεμίσει η κύστη και δεν μπορεί να κρατήσει άλλα ούρα.

Τέλος, η ακράτεια Fecal (κοπράνων) είναι η ανικανότητα ελεγχόμενης κίνησης του εντέρου.

Δε χρειάζεται να βασανίζεστε και να βιώνετε κοινωνική απομόνωση, άγχος, δυσφορία, και θλίψη λόγω της πάθησής σας. Στο Athens Rehab θα βρείτε την επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση για την ακράτεια χωρίς χειρουργεία και περισσότερη ταλαιπωρία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους;

Σύμφωνα με την American Physical Therapy Association (APTA), η θεραπεία από έναν φυσιοθεραπευτή του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν ή να αντιμετωπίσουν την ακράτεια ούρων. Το New England Journal of Medicine, αναφέρει ότι «η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ακράτεια από προσπάθεια είναι η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους».

Στο Athens Rehab αναπτύσσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για κάθε ασθενή.

  • Biofeedback (βιοανάδραση)
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφους (τύπου Kegel) ή χαλάρωσης πυελικού εδάφους (Downtraining)
  • Ειδικά προγράμματα βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού για καλύτερη αγωγιμότητα των νεύρων
  • Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
  • Διδάσκουμε τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς, όπως πώς να αποφύγετε ορισμένα ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης στη διατροφή, τα οποία μπορούν επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα των επεισοδίων ακράτειας.

Το 40% των γυναικών/ ανδρών εκτελούν λανθασμένα τις ασκήσεις kegel!

Εμείς, σας διδάσκουμε τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων για τη βελτίωση της ενεργοποίησης και της λειτουργίας του πυελικού εδάφους.

Αφήστε τους ειδικούς  με προηγμένη πιστοποίηση στη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους να σας βοηθήσουν. Επικοινωνήστε με το Athens Rehab για τυχόν απορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού

CONTACT US

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας
ώστε να μπούμε σε επαφή μαζί σας